Niveles críticos de aflatoxina en muestras de maíz para consumo animal en Lima Metropolitana

M. Juan Caballero, F. Teresa Arbaiza, Orlando Alberto Lucas Aguirre

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

A total of 50 samples of hard yellow com (Zea mays), purchased at the principal wholesale markets of Lima and Callo, were subjected to ELISA test in arder to determine the presence of afalotoxins. Contamination (B 1 + B2 + G 1 + 02) was found in 82% of the samples, with concentrations averaging 4.2 ppb (from Oto 37.8 ppb). The samples of Peruvian grown yellow corn had a 95% contamination rate, with concentrations from O to 37.8 ppb, and 20% of the samples exceeding permissible levels (10 ppb) of the Codex Alimentarius. In contrast, the imported corn had concentrations from Oto 12.5 ppb, with only 3.3% ofthe samples exceeding permissible levels. These results document important, illness causing, aflatoxin contamination of the metropolitan Lima animal feed supply.

Título traducido de la contribuciónAflatoxin contamination of yellow com in the Metropolitan Lima animal feed supply
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)125-127
Número de páginas3
PublicaciónRevista de Investigaciones Veterinarias del Peru
Volumen12
N.º1
EstadoPublicada - 2001
Publicado de forma externa

Palabras clave

  • Aflatoxicosis
  • Aflatoxins
  • Mycotoxicosis
  • Zea mays

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Niveles críticos de aflatoxina en muestras de maíz para consumo animal en Lima Metropolitana'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto