Antocianinas, fenoles totales y actividad antioxidante de las corontas del maíz morado (Zea mays L.): Método de extracción

Arilmi Gorriti Gutierrez, Jorge Arroyo Acevedo, Luisa Negron Ballarte, Bertha Jurado Teixeira, Harold Purizaca Llajaruna, Ilario Santiago Aquise, Evelyng Taype Espinoza, Fredy Quispe Jacobo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

Anthocyanins, total phenolic compounds and antioxidant activity of the extracts of purple corn cobs were evaluated in the investigation. The extractions were carried out in ethanolic solutions to 20% and pH 2 conditioned according to a factorial design with the factors temperature and times both in 4 levels. The results indicate anthocyanins between 11.567 and 37.127 mg/g cob, total phenolic compounds expressed as GAE between 23.426 and 76.962 mg GAE/g cob, and DPPH remaining between 17.06 and 68.80 %. The analysis of lineal regression indicates highly significant dependences between the antioxidant activity and total phenolic compounds (r2 = 0.9974).

Título traducido de la contribuciónAnthocyanins, total phenolic compounds and antioxidant activity of purple corn (Zea mays L) cobs: Extraction method
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)509-518
Número de páginas10
PublicaciónBoletin Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas
Volumen8
N.º6
EstadoPublicada - nov. 2009
Publicado de forma externa

Palabras clave

  • Anthocyanins
  • Antioxidant activity
  • Corn purple cob
  • DPPH
  • Phenolic compounds
  • Zea mays

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Antocianinas, fenoles totales y actividad antioxidante de las corontas del maíz morado (Zea mays L.): Método de extracción'. En conjunto forman una huella única.

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