Efectos del tamaño de partícula y tipo de amonificación-conservación sobre la digestibilidad y consumo del rastrojo de maíz en ovinos

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

1 Cita (Scopus)

Resumen

The effect of particle size (PS) and type of ammoniation-preservation (AP) on the digestibility and intake of corn crop residues in sheep was evaluated. Four sheep were used in a 4 x 4 factorial arrangement: PS (1, 2, 3, and 4 cm) and AP [no ammoniated no silage (NA) and three ammoniated treatments with different plastic silage: aerial silage on the soil (AS), silage on the soil covered with ground (SC) and silage interred in a compost pit (SI)]. There was no effect of PS, but ammoniated silage treatments (AS, SC, SI) significantly (p<0.01) improved the digestibility and intake of the corn crop residue. AS and SI performed better in protein and fiber digestibility. It was concluded that the 2 cm-AS combination was considered the most appropriate from an economic, practical and technical viewpoint.

Título traducido de la contribuciónEffects of particle size and type of ammoniation-preservation on the digestibility and intake of corn crop residues in sheep
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)19-25
Número de páginas7
PublicaciónRevista de Investigaciones Veterinarias del Peru
Volumen21
N.º1
EstadoPublicada - 2010
Publicado de forma externa

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
© 20010 Universidad Nacional Mayor de San Marcos. All rights reserved.

Palabras clave

  • Ammoniated
  • Corn crop residues
  • Digestibility
  • Intake
  • Particle size
  • Sheep

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Efectos del tamaño de partícula y tipo de amonificación-conservación sobre la digestibilidad y consumo del rastrojo de maíz en ovinos'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto