Producción de acido láctico por Lactobacillus plantarum L10 en cultivos batch y continuo

Waldir Estela, Mojmír Rychtera, Karel Melzoch, Elena Quillama, Erida Egoavil

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

Strain of Lactobacillus plantarum L10 was tested at laboratory scale, in order to evaluate the production of lactic acid on batch and continuous cultivation. Furthermore, optimization of culture medium and cultivation conditions were carried out too. The best parameters obtained for lactic acid production on batch cultivation were: YP/S 86,1%; PP 5,4 g/L/h; joined to YX/S 13,2%; PX 1,2 g/L/h and μ = 0,2 h-1, the medium composition was as follows: glucose 70 g/L; yeast extract 12,1 g/L; KH2PO4 1,2 g/L; (NH4)2HPO4 1,2 g/L; ammonium citrate 3,0 g/L; MgSO4. 7H2O 0,3 g/L and MnSO4. 4H2O 0,03 g/L. Respecting to continuous cultivation the best parameters obtained for production of lactic acid were: YP/S 96%; P'P 6,0 g/L/h; joined to YX/S 19%; P'P 1,2 g/L/h; and dilution rate (D) 0,46 h-1.

Título traducido de la contribuciónProduction of lactic acid by Lactobacillus plantarum L10 on batch and continuous cultivation
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)271-275
Número de páginas5
PublicaciónRevista Peruana de Biologia
Volumen14
N.º2
EstadoPublicada - dic. 2007
Publicado de forma externa

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
© Facultad de Ciencias Biológicas UNMSM.

Palabras clave

  • Batch cultivation
  • Chemostat
  • Continuous cultivation
  • Lactic acid
  • Lactic bacteria
  • Lactobacillus plantarum

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Producción de acido láctico por Lactobacillus plantarum L10 en cultivos batch y continuo'. En conjunto forman una huella única.

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